27 januar 2007

New Orleans anno 2007

(Normalt skriver jeg på dialekt, men akkurat denne posten velger jeg å skrive på bokmål av seriøse grunner.)

Hva har skjedd i New Orleans siden sist jeg var der (januar 2006)?
Egentlig svært lite. Det vil si, det er en viss framgang i gjenoppbyggingen. Bulldozerene har blitt hyppig brukt siden sist.

Ifjor besøkte vi Lower ninth ward som var et av de hardest rammede områdene etter orkanen Katrina. Lower ninth ward ligger like ved Industrial canal hvor en av dikene brast. Ut i fra tidligere bilder fra Google Earth foregikk det reparasjonsarbeider på diken der den brast kort tid før den brast. Vil anta at det var i 2004 eller 2005. Bildene på Google Earth idag er nyere, og der er gravemaskinene borte, men husene står fremdeles, ergo er disse bildene også tatt før Katrina. Snart kommer nok bilder som viser at husene er borte. For å følge med kan dere klikke HER med jevne mellomrom. Området det gjelder ligger nord for N. Claiborne og øst for kanalen.


Ifjor så området ut som på disse bildene: (klikk på bildene for større versjoner):






I år ser samme område slik ut:

Det eneste som er blitt gjort her er at de har ryddet litt i området. Fjernet hus som har vært til hinder for allmen ferdsel.


Så hva er blitt gjort siden Katrina?

Tilsynelatende svært lite. Borgermester og bystyret m.fl. har lansert "Road home" prosjektet som går ut på å hjelpe folk tilbake. FEMA delte ut presenninger til ødelagte tak, men disse er av så dårlig kvalitet at de som fortsatt finnes på husene er gått i oppløsning. De har også delt ut "trailers", campingvogner, som folk bor i, men disse skal etter planen leveres tilbake til FEMA 28. februar. Men de som ikke hadde forsikring på huset har ikke fått reparert eller revet huset og bygd opp igjen. Så hvor skal folk bo etter 28. februar?


Folketall i 2000 og nå.

I 2000 bodde det 484674 mennesker i "City of New Orleans" og 1,3 millioner medregnet områdene rundt, "Greater New Orleans". Nå antas det at det bor mellom 200000 og 275000 i "City" Kilde: Wikipedia.org I tillegg kommer alle mexicanere som har kommet til byen på leting etter arbeid. De antas å være oppi 120000.


Kriminalitet

På 1990-tallet innførte New Orleans null toleranse i forhold til kriminalitet. Dette førte til at kriminaliteten sank og flere områder i byen ble trygge. F.eks. har området rundt Sjømannskirka de senere årene vært definert som trygt, mens det på slutten av nittitallet var definert som et mindre trygt sted. Det har vært en episode av "drive-by-shooting" som har resultert i to kulehull i vinduene i kirkesalen.
I fjor ble det antatt at New Orleans var en tryggere by enn på 40 år. I år blir den definert som en farligere by enn noen gang. Det er nok mye sant i det, men jeg tror mye kommer an på hvem som definerer hva.

Jeg vil forsøke å oppdatere denne posten senere, så kikk innom om noen dager.

Hvis noen har noen spørsmål så legg igjen en kommentar, eller send meg en mail så vil jeg forsøke å ta det med senere.


renew orleans
Belarus

4 Comments:

Blogger Elizabeth said...

Huff...jeg får bare lyst til å grine når jeg ser hva du skriver om New Orleans.. Ufattelig at det går så lang tid, og SÅ LITE skjer! Fortell gjerne mer, vi trenger å høre det!!

9:42 p.m.  
Anonymous Anonym said...

hei hei. (regnes dette som postkort forresten?) nå har i alle fall politiet her nede i Garden District sluttet å kjøre rundt med blålys, så da har det ikke vært drap i området på en stund. det har blitt ganske stille på kirka etter at dere dro, men livet og praksisen går videre... har fått kjørt litt rundt selv nå, og sett litt mer av byen. ganske triste greier spør du meg. overhørte en svart dame snakke med noen svarte menn om at de ikke måtte dra med seg damer de hadde møtt når de var evakuert, ned til New Orleans, men holde seg til de damene de hadde hatt før Katrina... ganske interessant hvor mange plan orkanene har fått påvirke byens innbyggere på... håper det er bra med deg og dere. det var stas å henge litt i alle fall!

hilsen diakoni-unn

3:29 a.m.  
Blogger Sigleiv said...

Hmm. Må si jeg synes det er triat at utviklingen og gjennoppbyggingen har gått så seint. Kan tenke at det har gjort inntrykk på deg. Blir spenende å høre deg fortelle en gang.

8:56 p.m.  
Blogger Kristin-Bistin-Bo-Bistin said...

huffa'mæ så trist altså.. for å si det sånn så tok det itj såå lang tid i Phuket. DEr så du det nesten itj, når æ va der i juni.. Men der e vel helt andre krefta interessert i at det ska bli fiksa.. Sært altså..

10:25 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home